Special

Subscribe

Read more

Articole

Subscribe

Read more

Emisiuni TV despre argila

Featuring Top 3/3 of argila

Dr.Wellness: Nu te lasa inselat de aceste 5 mituri despre nutritie

Sunt atât de multe informaţii în jurul nostru încât nici nu mai ştim ce să credem. Toată lumea îşi dă cu părerea, toată lumea este „expert”. Cu siguranţă ai primit un „sfat” de la vecina, colega de servici sau mătuşa ta legat de nutriţie, suplimenţi.

Cele mai frecvente mituri care le-am întâlnit la persoanele cu care lucrez sunt strict legate de vitamine şi minerale, unele sunt contradictorii însă macină pe foarte multă lume.

1. Vitaminele şi mineralele în doze mari afectează sănătatea

Pe toate cutiile cu suplimenţi alimentari trebuie să fie precizată Doza Zilnică Recomandată (DZR)din fiecare nutrient. Însă unele produse au chiar 500% din DZR şi din considerentul: cei prea mult strică a apărut acest mit.

Studiile asupra obiceiurilor alimentare au arătat că şi cei care sunt convinşi că au o dietă bine echilibrată nu se hrănesc conform cu aceste DZR.

De fapt aceste Doze Zilnice Recomandate de substanţe nutritive au fost stabilite de către guvernele ţărilor pentru a preveni bolile legate de deficienţele de vitamine cum este scorbutul; nu sunt cu siguranţă, destinate asigurării unei sănătăţi optime, şi există o mare diferenţă între absenţa unei boli şi prezenţa unei stări wellness.

Concret: dacă eşti fumător, bei alcool, trăieşti într-un oraş poluat, eşti la menstruaţie, la menopauză sau sub tratament pentru menopauză, dacă faci efort fizic, dacă suferi de vreo infecţie sau de o boală legată de stres, necesarul de nutrimente aproape că se dublează.

Până la momentul actual în România nu s-a înregistrat niciun deces datorat consumului de vitamine şi minerale chiar şi în cantităţi foarte mari.

2. Gama de vitamine B hrănesc celulele canceroase

Ca şi consultant de nutriţie, bineînţeles că recomand consumul de suplimente alimentare deoarece nu putem să ne asigurăm minimul de necesari din alimente şi atunci trebuie suplimentat. Am întâlnit foarte multe persoane care au auzit că gama de vitamine B (în special B12) hrănesc celulele canceroase sau mai rău, provoacă această boală.

Însă ceea ce nu ştiu este că în fiecare zi luăm din alimente nutrienţi şi bineînţeles şi gama de B-uri în cantităţi mai mici sau mai mari.

Totuşi există şi un gram de adevăr în acest mit. Nu există un studiu care să dovedească faptul că B-urile duc la cancer însă se presupune că vitaminele de sinteză chimică provoacă diverse disfuncţiuni. Sfatul meu este să consumi suplimenţi alimentari pe bază de plante care sunt aprobate de către Institutul de Bioresurse Alimentare sau Ministerul Sănătăţii deoarece acestea nu au reacţii adverse. Dacă au reacţii adverse sau nu sunt recomandate anumitor categorii de persoane înseamnă cu nu sunt de calitate.

3. Vitaminele şi mineralele dau poftă de mâncare şi ne îngraşă

Foarte multe persoane au primit vitamine şi minerale în trecut şi au luat în greutate după. Majoritatea au declarat că le-a crescut apetitul după un astfel de „tratament” cu vitamine şi minerale.

La un meci de baseball în SUA, crainicul stadionului a anunţat spectatorii să nu mai cumpere suc de la automate deoarece s-a găsit o bacterie. Atunci s-a declanşat un fenomen foarte interesant, aproape toţi spectatorii au început să se simtă foarte rău. Totul s-a transformat în haos. După un scurt timp s-a găsit cauza problemei anterioare şi nu avea nicio legătură cu sucul din incinta stadionului. Când crainicul stadionului a anunţat acest lucru toată lumea a început să se simtă, ca prin miracol mai bine.

Ţinând cont de această situaţie din SUA cam asta se întâmplă şi când oamenii „află” că vitaminele îngraşă. Ne îngraşăm dacă mâncăm mai multe calorii decât arde organismul nostru, iar alimentele care au foarte multe nutrimente au în jur de 500 kcal la 100g, pe când suplimenţii alimentari pe bază de plante au în jur de 10 kcal la acelaşi număr de nutrienţi. Aşadar dacă mâncăm, pe lângă o alimentaţie echilibrată, suplimenţi alimentari într-un program de control al greutăţii ne ajută să slăbim deoarece facem economie la calorii dar nu şi la nutrienţi.

4. Ne hrănim corect doar cu mâncare

Noi oamenii suntem buni la toate. Deşi lucrăm în domeniul economic mai ştim să instalăm obiecte sanitare, ştim să zugrăvim, ştim să gătim, ştim să reparăm maşina. Ştim de toate, dar nimic. Deşi nu este domeniul nostru de expertiză de multe ori preferăm să facem noi tot. Rezultatele întotdeauna lasă de dorit.

Persoanele care vin la cabinet încearcă tot felul de diete, unii consideră că au o dietă echilibrată, însă eşuează în ceea ce priveşte cerinţele Dozelor Zilnice Recomandate care nu este suficientă pentru asigurarea unei sănătăţi optima.

Medicul Emanuel Cheraskin de la Universitatea din Alabama a studiat mai bine de 15 ani 13.500 persoane din localităţi diferite ale Statelor Unite. Fiecare participant a completat nişte chestionare minuţioase şi a fost supus unor controale psihice, ale danturii şi ale ochilor, precum şi la numeroase teste de sânge, teste de funcţionare a inimii şi la analize detaliate a dietei. Obiectivul era stabilirea unei raţii de substanţe nutritive care să ducă la o stare bună de sănătate.

Rezultatele au arătat că, în mod deosebit, persoanele cele mai sănătoase, adică acelea care au prezentat cele mai puţine semne şi simptome de boală, au fost cele care au luat suplimente nutritive şi au avut o dietă bogată în nutrienţi, nu în calorii. Cercetătorii au stabilit că necesarul zilnic de nutrienţi asociat unei bune sănătăţi a fost de zece ori mai mare decât nivelurile indicate de Doza Zilnică Recomandată.

Având în vedere factorii de mediu la care suntem supuşi noi cât şi alimentele pe care noi le mâncăm este imposibil să ne hrănim doar cu alimente. Nutriţia optimă se poate atinge doar cu ajutorul suplimentelor alimentare pe bază de plante.

5. Vitaminele şi mineralele tratează boli

Au apărut foarte multe farmacii naturiste şi foarte multe persoane au început să consume suplimenţi care ajută la “tratarea” diverselor boli.

Şi acest mit are o boabă de adevăr. Există o vorbă valabilă în toate limbile: SUNTEM CEEA CE MÂNCĂM. Mâncăm sănătos, vom fi sănătoşi, însă dacă mâncăm haotic şi mergem la farmacii naturiste şi luăm ceai de echinaceea să creştem imunitatea probabilitatea ca acesta să şi funcţioneze este foarte mică.

Vitaminele şi mineralele nu tratează bolile propriu-zis, însă ele ajută organismul să se trateze singur. Ştiu că sună mai ciudat dar exact asta se întâmplă. Dacă avem un stil de viaţă echilibrat şi introducem toamna suplimente alimentare care să ne crească imunitatea atunci aceste suplimente ajută organismul să ne ferească de răceli.

Cu siguranţă o să auzi pe viitor şi mai multe mituri legate de nutriţie, sfatul meu este să asculţi doar de persoanele care au obţinut ceea ce tu îţi doreşti să obţii. Dacă vrei să slăbeşti 10kg, caută minim 3 persoane care au slăbit minim 10kg şi se menţin cu uşurinţă şi cerele sfatul. Persoanele care au slăbit 10kg şi s-au îngrăşat dublu nu sunt tocmai persoanele cele mai potrivite la care să ceri sfaturi.

Îţi reamintesc că ai sprijinul nostru pentru tot ceea ce înseamnă nutriţie optimă şi stil de viaţă sănătos. Dacă ai primit unele sfaturi şi nu ştiţi ce să crezi, lăsă un comment şi îţi vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

De asemenea poţi încă profita de Consultanţa Gratuită oferită de Centrul de Nutritie unde poţi afla dacă ai un mod de alimentaţie echilibrat, cum te încadrezi din punctul de vedere al parametrilor nutriţionali importanţi şi mai ales vei primi soluţii personalizate astfel încât să vă obţineţi scopul propus.

Împreună ajungem la o greutate normala, impreuna deprindem obiceiuri sănătoase!

Valentina Salcudean
PERSONAL WELLNESS CONSULTANT
0756 252 88

Centrul Nutritie Dr. Wellness Alba Iulia

Clinimed, Cetate, Alba Iulia

Numele (obligatoriu)

Adresa email (obligatoriu)

Telefon

Subiect

Mesaj

 

Comments are closed.