Special

Subscribe

Read more

Articole medici

Subscribe

Read more

Dr.Wellness: De ce suntem aşa de graşi?

Ne trezim dimineaţa, mergem la baie, ne urcam pe cântar şi … intrăm în depresie. După ce ne revenim din depresie probabil că ne apucăm să slăbim.

Însă, de cele mai multe ori, nu avem cântar, nu ştim câte kilograme avem de când am terminat liceul, observăm că ne rotunjim din ce în ce mai mult, dar “mă simt bine în pielea mea”. Câţi dintre dumneavoastră aveţi un cântar acasă?

Nimic nu este mai periculos în controlul greutăţii decât să nu conştientizezi că te îngraşi de la o zi la alta. Cum putem rezolva o problemă, dacă nu ştim sau nu recunoaştem că avem o problema?!

Primul lucru care trebuie făcut este să aflăm indicele de masă corporală (IMC) şi procentul de grăsime internă. Nu aveţi acasă un Body Fat Monitor (un aparat care poate măsura indicatorii precizaţi), nicio problemă mergeţi la farmacie pentru că multe dintre ele au aceste aparate.

Dacă IMC-ul dumneavoastră este între 25-29,9 sunteţi supraponderali, între 30-39,9 sunteţi obezi, când aparatul arată un IMC mai mare de 40, înseamnă că sunteţi la ultima fază de obezitate,obezitate morbidă.

Grăsimile interne diferă de la femei la bărbaţi şi de la o vârstă la alta, pentru că bărbaţii au mai multă masă musculară şi odată cu înaintarea în vârstă, masa musculară scade. În medie, femeile ar trebui să aibă procentul de grăsime internă maxim 30, iar bărbaţii maxim 19.

. Diferenţa dintre o maşină şi un om este că la maşină dacă îi dai prea multă benzină dă pe afară, în schimb organismul nostru este “strângător” şi face depozite.

Caloria este cantitatea de energie necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apă de la 10°C la 11°C. Corpul omenesc are nevoie de energie pentru a-şi menţine temperatura la aproximativ 37°C. Oarecum, aceasta este necesitatea primară. Dar, îndată ce corpul intră în acţiune, chiar şi numai pentru a-şi păstra poziţia verticală, pentru a se mişca, a scoate sunete etc. apare o nevoie suplimentară de energie. Apoi, mai trebuie un supliment de energie pentru a mânca, digera, pentru a îndeplini actele esenţiale ale vieţii.

Dar nevoia cotidiană de energie variază în funcţie de individ, vârsta şi sex. De obicei în medieorganismul femeilor arde în medie 1500 kcal, iar cel al bărbaţilor 2000 kcal. Dacă mâncăm peste, încet încet facem depozite, şi când ajungem la un surplus de aproximativ 9000 kcal punem un kilogram.

Data viitoare când mergeţi la cumpărături să vă gândiţi că plătiţi cu calorii. Încercaţi să cheltuiţi cât mai înţelept cu putinţă.

De exemplu, un Big Mac, o porţie mare de cartofi prăjiţi şi o cola la 500ml vă aduce 1175 kcal, 62g zahăr. De cele mai multe ori mâncăm mult mai mult şi bem mult mai multă cola. 2l de cola are 840 kcal şi 212g zahăr, în condiţiile în care ar trebui să mâncăm maxim 1500 kcal, mai bine de jumătate le dăm pe zahăr.

Aşadar, primul motiv pentru care suntem aşa de graşi este pentru că mâncăm mai multe calorii decât are nevoie organismul nostru, ceea ce este şi mai grav este că mâncăm calorii multe şi foarte puţini nutrienţi, exact de ce are nevoie organismul nostru cel mai mult.

Există două posibilităţi: fie reducem numărul de calorii (aici ne ajută înlocuitorii de masă), fie creştem capacitatea organismului de a arde mai multe calorii, adică punem masă musculară, facem sport. Cu cât avem mai multă masă musculară cu atât organismul arde mai multe calorii. Un kilogram de muşchi arde în medie 33kcal, un kilogram de grăsime arde maxim 2kcal.

Dar ce ne facem că după vârsta de 30 ani corpul nostru începe dă piardă din masa musculară. Corpul nostru pierde odată la 10 ani 3% din masa totală de muşchi, în plus dacă nu îi dăm organismului cantitatea de proteină de care are nevoie într-o zi el îşi face dreptate singur şi îşi ia din muşchi, iar aceştia scad din nou. Cu alte cuvinte acesta este unul din motivele pentru care dietele în care mănâncăm mai puţin eşuează.

Fiţi atenţi la Madona care deşi are peste 50 de ani, are un corp de invidiat. Probabil că a apelat şi la operaţii estetice dar acestea nu îi dau tonus şi energie. Acestea vin din orele care le petrece la sală făcând sport şi alimentaţiei echilibrate.

De ce suntem aşa de graşi? Mâncăm foarte mult, dar fără nutrienţi, şi nu facem mişcare deloc. Avem mai multă grăsime, organismul arde din ce în ce mai puţine calorii şi în felul acesta ne dăm peste cap metabolismul. Facem cure care ne agravează situaţia: carenţe nutritive mai mari rezultă foame mai mare, ameţeli, probleme de sănătate, ne scade masa musculară şi din nou ardem mai puţine calorii.

Obiceiuri sănătoase: faceţi exerciţii fizice minim 45 de minute pe zi, cântăriţi-vă odată pe săptămână dimineaţa şi scrieţi greutatea pe o hârtie care să o vedeţi în fiecare zi.

Dacă aveţi probleme cu greutatea, împărtăşiţi cu noi istoria de creştere în greutate in cadrul evaluarii nutritonale sau a Clubului de Nutritie!

Împreună ajungem la o greutate normala, impreuna deprindem obiceiuri sănătoase!

El a reusit!

Tu ce mai astepti?

Centrul Nutritie Dr. Wellness Alba Iulia

Numele (obligatoriu)

Adresa email (obligatoriu)

Telefon

Subiect

Mesaj

 

Comments are closed.