Nu neglijati durerile de spate! - Portal medical ALBAPortal medical ALBA

Articole

Subscribe

Read more

Alternative

Subscribe

Read more

free counters

Nu neglijati durerile de spate!

DURERILE DE SPATE

Durerea de spate poate aparea de a lungul coloanei vertebrale in zona cervicala, toracala sau lombo-sacrata si provine de la oasele sau ligamentele coloanei,de la muschii si tendoanele care sustin spatele,de la nervii care ies din coloana vertebrala sau chiar de la unele organe interne. Cel mai adesea, durerea o intalnim in zona lombara, asa numitele “dureri de mijloc”. Intensitatea durerii difera de la un simplu discomfort pana la o adevarata agonie si poate fi descrisa ca acuta sau cronica. Durerea acuta survine si este intensa.Ea poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani, scazand treptat in intensitate. Durerea cronica nu este asa severa, dar persista pe o perioada mai lunga, apare frecvent si se inrautateste progresiv.

Majoritatea cazurilor de durere acuta musculoscheletala de spate raspund in cateva zile sau saptamani la tratament. Totul depinde insa de cauza si severitatea durerii. Este indicat ca in momentul in care simtiti durere sa va adresati unui neurolog, ortoped, kinetoterapeut sau unui specialist in managementul durerii pentru a va evalua si recomanda o schema de tratament.

Chiar daca pana nu demult durerea de spate era tratata cu repaus total la pat, acest lucru nu mai este tocmai recomandat pentru ca poate conduce la pierderea tonusului muscular, la pierderea calciului din oase si chiar la depresie. Pentru a va castiga din nou mobilitatea este recomandat un program de exercitii fizice cuplat cu moderarea activitatilor zilnice. In faza de durere acuta este foarte important sa gasiti pozitiile antalgice, cele care nu va provoaca durere. Atunci cand va intindeti in pat incercati sa va asezati pe o parte, cu o perna intre genunchi sau pe spate cu o perna sub genunchi.

EXERCITIILE FIZICE grabesc recuperarea , reduc riscul unei lezari viitoare a coloanei vertebrale, iar corpul elimina antialgicele naturale si anume endorfinele. Medicii recomanda exercitii specifice care inlatura stresul acumulat in spate. Exercitiile aerobice precum mersul, bicicleta ergonomica, inotul sau exercitiile aerobice acvatice sunt si ele indicate. Orice program de exercitii trebuie personalizat si gradat in functie de starea pacientului. Discomfortul nu este nimic neobisnuit atunci cand incepeti programul de exercitii, dar el nu trebuie sa persiste.

Aplicatiile de UNGUENTE care contin mentol, eucalipt sau camfor pot reduce inflamatia si pot facilita programul de exercitii.

Tratamentele cu LASER pot reduce de asemenea durerea, chiar pana la eliminarea ei. In momentul in care raza laser patrunde in organism se elimina endorfine. Tratamentele cu LASER produc in tesuturi efecte bioenergetice, bioelectrice si biochimice, datorita carora se obtin efecte indirecte cum ar fi stimularea microcirculatiei si stimularea troficitatii musculare.O sedinta LASER dureaza de la cateva zeci de secunde la cateva minute, in functie de marimea zonei de tratat, profunzimea durerii, de densitatea si frecventa undei LASER. Vechea indemnare “nil nocere” se potriveste foarte bine cu principiile laserterapiei. Laserul poate preveni si poate reduce durerea. Un aspect pozitiv al tratamentului cu laser este ca durerea poate fi alinata chiar din timpul primei sedinte. In durerea acuta sunt necesare de obicei doze mai mari mari pentru a obtine un efect imediat. Pe langa efectul antialgic, aplicarea laserului produce si un efect miorelaxant, de relaxare a musculaturii, fiind recomandat in torticolis, lumbago si alte afectiuni in care este prezenta contractura sau spasticitatea. Un alt efect al laserterapiei este efectul antiinflamator si antiedematos. Este foarte important de stiut ca tratamentul cu laser nu are efecte secundare.

FIZIO-KINETOTERAPIA ajuta in cresterea tonusului muscular, educarea posturii, tehnici de miscare si de ridicare care va vor proteja spatele. Exercitiile specializate pentru cresterea flexibilitatii si tonusului ajuta la cresterea elasticitatii discurilor intervertebrale. Ultrasunetele, parafina, hidroterapia sau masajul aplicate in zonele dureroase ajuta si ele la indepartarea durerii, imbunatatesc circulatia sangelui si mobilitatea. TENS –ul este un dispozitiv care genereaza impulsuri electrice slabe. Aplicat de a lungul nervului afectat, blocheaza semnalele dureroase spre creier.

ELONGATIILE sau STRECHINGUL coloanei vertebrale ajuta si ele in scaderea presiunii asupra radaciniilor nervoase afectate.

MEDICATIA antialgica si antiinflamatorie este si ea recomandata, insa trebuie sa consultati medicul inainte de administrare.

La unii pacienti, manipularile coloanei vertebrale sau CHIROPRACTICA pot ajuta, dar trebuie evitate la persoanele care au suferit operatii la coloana vertebrala, traumatisme sau unde gasim malformatii.

ACUPUNCTURA este o tehnica a medicinii alternative in care practicanti specializati inteapa tegumentul cu ace foarte fine in puncte precise si specifice de pe suprafata corpului care sunt responsabile cu indepartarea durerii. Inserarea acestor ace presupune deblocarea fluxului energetic al organismului si eliminarea de peptide.

Metoda BIOFEEDBACK este un tratament recomandat de catre unii specialisti in terapia durerii. Amplasand electrozi pe piele si conecatandu-i la un aparat biofeedback, pacientul invata sa si modifice raspunsul la durere controlandu-si tensiunea din muschi, pulsul si temperatura tegumentului. Meditatia sau alte tehnici de relaxare pot imbunatati raspunsul la metoda biofeedback.

Aproximativ 90% dintre pacientii scapa de durerile de spate dupa o luna de tratament fizical-kinetic. Unii dintre acestia se simt mai bine dupa doar cateva zile de tratament, iar altii au nevoie de o perioada mai lunga de recuperare Daca exista o anormalitate clara in structura coloanei vertebrale,iar pacientii nu simt ameliorare dupa 4-6 saptamani de tratament, pot opta pentru o interventie chirurgicala. Nu neglijati aceste dureri de spate si incercati sa le tratati din timp pentru ca pot aparea complicatii neurologice care va pot afecta snzitiv si motor.

Adela Neamtu

Kinetoterapeut la Centrul de Recuperare Medicala STARMEDICA

TEL: 0258-833583

1 comment to Nu neglijati durerile de spate!