“Sfaturi pentru pacienţi din partea medicului pediatru Eugenia Vitan
- Doamnă doctor, ce v-a determinat să vă gândiţi la ”Medicina altfel”?
- Trebuie precizat un lucru simplu, dar parcă uitat în ultima vreme: numai medicii sunt calificaţi pentru tratarea afecţiunilor. Indicarea unei terapii este un proces complex care debutează întotdeauna cu anamneza, consultaţia şi interpretarea investigaţiilor (de laborator sau/şi imagistice), acolo unde este necesar. Evident că fiecare persoană are libertatea de a urma ce tratament doreşte, dar nu trebuie uitat că tratamentele care nu sunt indicate de medici se fac pe responsabilitatea pacientului.
Auzim zilnic, în media, reclamă publicitară ”Luaţi medicamentul X… dacă aveţi probleme adresaţi-vă medicului sau farmacistului”. Deşi Colegiul Naţional al Farmaciştilor a anunţat că este necesar să se ia măsuri în privinţa reglementarii publicităţii farmaceutice, anunţurile curg în aceeaşi manieră. Tratamentul nu se face nici după televizor, nici după farmacist. Trebuie înţeles faptul că, până la apariţia simptomelor care deranjează bolnavul, suferinţa în corp începe cu mult înainte la nivel celular şi, numai după acumulări de dezechilibre peste un anumit prag, apar manifestările bolii. Dacă, conform reclamei, bolnavul se tratează singur bazând-se pe sfaturi neavizate, va agrava situaţia chiar şi numai prin întârzierea unui tratament corect, ca să nu mai luăm în calcul tratamentul greşit. Rezultatele vor fi descurajante, căci se vor ameliora câteva simptome pentru un timp şi nu se va eradica cauza bolii. În felul acesta continuă să ia medicaţia iar şi iar, devenind clientul fidel al farmaciilor.
- De ce „Medicina altfel” ?
- Experienţa mea de 20 de ani în practica medicală, incluzând activităţi de consultaţii, tratament şi analize de laborator (am deţinut şi coordonat 11 ani activitatea unui laborator medical), m-a determinat să abordez tratamentul afecţiunilor acordând atenţie mai mare stimulării corpului să-şi reactiveze abilităţile de autoapărare prin revitalizarea funcţiilor de bază din memoria celulară. În urma consultului, în funcţie de diagnosticul găsit, stadiul în care a venit pacientul, de medicaţia primită până la momentul venirii, stabilesc un protocol terapeutic bazat pe asocierea unui tratament medicamentos cu unul complementar sau doar tratament complementar bioenergetic. Rezultatele în boli acute, în faza incipientă, pot fi spectaculare, adesea însănătoşirea survenind după o singură şedinţă de terapie bioenergetică. De exemplu, una din terapiile cu un impact deosebit în ultimii ani este terapia bioenergetică, care s-a răspândit pe tot globul. Ea este predată fie în cadrul cursurilor facultăţilor de medicină, de exemplu în Australia, fie sub formă de module în alte ţări europene sau în SUA. De asemenea sunt ţări în care asigurările medicale plătesc tratamentul bioenergetic.
- Se ştie destul de puţin despre acest tip de terapie bioenergetică. Prin ce este ea diferită?
- Această terapie este o terapie manuală complementară formelor de terapii practicate de medicina clasică, alopată, deci ea trebuie practicată la recomandarea şi sub supravegherea unui medic. Ea constă în efectuarea unor mişcări specifice asupra structurilor anatomice (muşchi, tendon, ligament etc.) prin care declanşează, cu ajutorul unor biocurenţi, procese energetice de autolimitare a suferinţei unui organ sau aparat bolnav şi apoi regenerarea acestuia cu revenirea cât mai aproape de matricea morfo-funcţională iniţială.
- Se poate trata orice persoană cu acest tip de terapie?
- Terapia se adresează tuturor categoriilor de vârstă (de la nou-născuţi până la seniori) şi unei patologii vaste din diverse sfere precum: bolile respiratorii, reumatice, digestive, cardio-vasculare, urologice, neurologice, ginecologice, psihologice, traumatisme etc. În cursul ciclului de şedinţe (în bolile cronice este nevoie de mai multe şedinţe, căci blocajul energetic s-a produs în ani de zile) monitorizarea parametrilor biologici şi imagistici a demonstrat eficacitatea metodei, pacienţii au resimţit starea de bine după primele 2-3 şedinţe şi a fost necesară reducerea dozelor de medicamente.
- Se poate recurge numai la această terapie pentru rezolvarea unei boli?
- Cum spuneam, această terapie este complementară, ea nu înlocuieşte metodele medicinii clasice, ci coexistă cu ele, conferindu-le scurtarea timpului de acţiune, micşorarea dozelor şi evitând adesea asocierea de medicamente sau manopere medicale invazive. În unele boli acute, în faza incipientă, terapia bioenergetică Bowen rezolvă singură suferinţa. Din păcate, în România, nefiind stabilită încă o legislaţie riguroasă în privinţa procurării de medicamente, trăim vremuri în care abuzul consumului de medicamente este încurajat, oamenii insuficient şi incorect informaţi ajungând să-şi ruineze, de fapt, sănătatea. Corpul uman este, din fericire, în posesia unor resurse naturale proprii uriaşe de auto-vindecare prin mecanisme complexe de procesare, integrare, neutralizare şi eliminare a reziduurilor (detoxifiere), regenerare, cu feed-back de control perpetuu, fiind în permanentă adaptare la modificările mediului în care ne ducem existenţa. De aceea, trebuie să facem un lucru simplu dar atât de benefic pentru noi: să nu agresăm corpul cu chimicale de sinteză (E-urile alimentare, excesul de erbicide şi stimulatori de creştere din agricultură şi zootehnie, abuzul de medicamente etc.) Nu facem altceva decât să slăbim imunitatea corpului, capacitatea sa naturală de apărare. Trebuie, până nu degenerăm ca specie, să înţelegem un lucru: chimizarea excesivă a corpului prin alimente şi medicamente, trebuie reglementată şi limitată, în caz contrar duce la apariţia unor boli tot mai greu de tratat, la comorbidităţi (asocieri de boli ale diverselor organe), la creşterea numărului bolilor canceroase, la creşterea dezechilibrelor nutriţionale şi hormonale, la maturizarea precoce forţată a copiilor, la naşterea a tot mai multor urmaşi malformaţi şi taraţi precum şi la creşterea ratei de infertilitate şi sterilitate. Este imperios nevoie să ne întoarcem la natură, la natura neartificializată de dorinţa de îmbogăţire rapidă.
- Trebuie schimbată mentalitatea noastră în privinţa vindecării unei boli?
- Este timpul să luăm în calcul abordarea terapiei medicale într-o perspectivă holistică. Terapiile complementare, care au avantajul că sunt şi nedureroase, neinvazive (bioenergetică Bowen, homeopată, reflexoterapeutică, presopunctura, acupunctura etc.), alimentaţia naturală sumar procesată, mişcarea în aer liber, medicaţia alopată corect dozată, ne întăresc energia vitală, astfel încât, după declanşarea bolii, organismul îşi restaurează apărarea imună şi aduce corpul într-o stare de echilibru fizic şi mental cât mai aproape de normalitate.
- Văd că vă referiţi la echilibrul fizic şi mental, asta înseamnă că prin această terapie trataţi şi psihicul, nu numai organul bolnav?
- Dacă în medicina alopată, tratarea psihicului se face doar în cazul tulburărilor neuro-psihiatrice, terapia bioenergetică Bowen se adresează concomitent corpului fizic şi mentalului, deoarece consideră că starea fizică şi starea emoţională sunt în permanentă legătură, aşa încât ele se influenţează reciproc, şi deci, trebuie tratate simultan. Starea de vitalitate şi calm psihic, creşterea puterii de concentrare, îmbunătăţirea somnului, într-un cuvânt creşterea calităţii vieţii prin tratamente nedureroase, conferă optimism oamenilor în privinţa luptei cu suferinţa. Trebuie să înţelegem, pe de o parte, că diagnosticul şi tratamentul sunt apanajul unei meserii nobile, cea de medic, iar pe de altă parte, că în tratarea bolilor, sub supravegherea medicului, trebuie să avem o abordare largă în care să intre în primul rând tratamente naturale de stimulare a resurselor corpului în lupta cu boala iar utilizarea intervenţiilor dure (plurimedicaţia, dozele medicamentoase mari, manoperele invazive) să fie păstrată ca ultimă alternativă. Pacienţii trebuie informaţi că există aceste forme de tratament natural, nedureros, cu efect rapid şi cu cost redus. Adresez îndemnul către toţi bolnavii să aibă încredere în medicii români. Cabinetul Medical dr. Eugenia Vitan se află pe strada Cloşca din Alba Iulia, nr. 8, iar pentru informaţii şi programări aveţi la dispoziţie numărul de telefon: 0258-701077.
A consemnat Dragos Suciu”
(Articol preluat de pe http://www.ziarulunirea.ro/medicina-altfel-si-beneficiile-terapiei-bioenergetice-284076.html, publicat in Ziarul Unirea din 6 septembrie 2014)