FIZIO-KINETOTERAPIA
Partea de recuperare medicala este foarte importanta si trebuie inteles ca dupa un accident, o disabilitate, o boala sau chiar o simpla incapacitate temporara si dureroasa este nevoie sa apelam la aceasta latura a medicinei. Fizio-kinetoterapia reda functionalitatea , imbunatateste mobilitatea articulara si inlatura durerea.
Aceasta latura medicala a aparut in timpul primului razboi mondial, cand foarte multi raniti au fost nevoiti sa se reintoarca la o viata normala sau sa-si adapteze handicapul pentru a se putea reintegra in societate.
Fizio-kinetoterapeutii trateaza pacienti cu afectiuni diferite ca de exemplu pacienti care au suferit diferite accidente, pacienti cu dureri de spate, cu dureri reumatice articulare, care sufera de boli de inima, care au suferit diverse fracturi, luxatii sau entorse, traumatisme cranio-cerebrale sau diferite forme de paralizie.
In momentul in care ajungeti la un fizio-kinetoterapeut vi se va examina istoricul medical , se va testa forta musculara, mobilitatea, echilibrul, coordonarea, postura, respiratia, tensiunea arteriala si functia motorie. In functie de aceste date se va dezvolta un plan de tratament care sa includa procedurile corespunzatoare afectiunii si scopul pe care vrem sa-l atingem. Prin tratamentul fizio-kinetic pacientul este determinat sa-si castige independenta in miscare si sa-si reia activitatiile zilnice. In timpul tratamentului , terapeutul va nota fiecare progres al pacientului, se vor efectua reexaminari , iar in functie de toate acestea se va modifica planul de tratament atunci cand este necesar.
Tratamentul include de obicei exercitii pentru pacientii imobilizati sau care au o mobilitate articulara, o forta musculara sau o rezistenta redusa. De asemenea mai sunt incluse proceduri de elctroterapie, balneoterapie, laserterapie si masaj.
Toti ne dorim frumusete, iar un corp frumos este si un corp sanatos. Asadar putem folosi fizio-kinetoterapia si in scop profilactic, in sensul prevenirii diferitelor afectiuni reumatismale sau pentru a ne mentine tonusul muscular.
Este bine ca in momentul in care suferiti de o afectiune a aparatului locomotor sa consultati medicul dumneavoastra, care sa va indrume spre un centru de recuperare medicala. Pe langa tratamentul medicamentos sau interventiile chirurgicale, recuperarea ocupa si ea un loc foarte important.
Kinetoterapia poate fi utilizata si in perioada prenatala. Chiar daca nu o sa se simta in stare sa alerge la un maraton, majoritatea femeilor insarcinate se bucura de exercitiile fizice. E foarte important insa ca programul de exercitii sa fie adaptat sarcinii si personalizat pentru fiecare femeie, iar o buna comunicare cu medicul ginecolog este recomandata. Durerile de spate se vor ameliora, iar postura se va imbunatati prin antrenamentul muschilor spatelui, ai feselor si ai coapselor. Se va reduce constipatia prin accelerarea tranzitului intestinal. Se previne uzura articulatiilor, mult mai solicitate acum, prin activarea lichidului lubrifiant din articulatii. Exercitiul fizic ajuta la un somn mai bun inlaturand stressul si anxietatea. O sa arati mai bine! Gimnastica sporeste circulatia sangelui si vei dobandi un aspect sanatos si stralucitor. Organismul se pregateste pentru nastere. O musculatura tonifiata si o inima sanatoasa iti vor usura travaliul si nasterea. Castigand controlul asupra respiratiei , ajuta in dozarea durerii, iar daca apare un travaliu mai indelungat rezistenta ta va fi mai buna. Organismul isi va reveni mai repede dupa nastere. Nu vei lua asa mult in greutate in timpul sarcinii daca vei face exercitii fizice mai ales daca si inainte de a ramane insarcinata ai facut sport. Dar, nu te astepta sa pierzi in greutate facand miscare in timpul sarcinii. Telul este sa te menti in forma atat timp cat esti insarcinata.
Sa nu uitam de corpul nostru, sa incercam sa-l mentinem sanatos si intr-o buna functionalitate!Sa incercam sa ramanem pe o linie de mijloc, sa nu ne batem joc de organismul nostru, dar nici sa nu abuzam de tot ce inseamna “sanatate”. Orice este in exces stim ca dauneaza. Asa ca haide sa lasam neajunsurile sau lipsa de timp si sa realizam ca daca nu am avea sanatate ar fi foarte greu sa avem si restul. Sa ne bucuram de o duminica in parc, sa privim la televizor in timp ce facem cateva exercitii, sa ne jucam si sa alergam alaturi de copii, iar cand apare intradevar o problema sa nu ezitam sa ne consultam medicul, sa nu amanam…
ADELA NEAMTU
FIZIO-KINETOTERAPEUT LA CENTRUL DE RECUPERARE MEDICALA SI INTRETINERE CORPORALA: STARMEDICA
ADRESA: STR, MOTILOR, NR 20, ALBA IULIA
TEL. 0745-439 609
Mai multe despre noi gasiti aici.
[…] Pe aceeasi tema: http://www.alba-medical.info/kinetoterapie/fizioterapie-starmedica-alba-iulia/ Tags: creste nivelul testosteronului, dus rece fierbinte, dusurile fierbinti reci, imbunatateste […]