Articole

Subscribe

Read more

Alternative

Subscribe

Read more

free counters

Dr. Raica Florina - Îngrijirea pielii în sezonul rece

Sezonul rece aduce cu el nu numai bucuria sarbatorilor de iarna şi râsul zglobiu al copiilor ce savurează la maxim zăpada, ci şi unele probleme la nivelul pielii. Pe perioada de iarnă, tegumentul suferă din cauza expunerii la factorii de mediu (temperaturi scăzute, vânt, etc), de multe ori instalându-se xeroza (uscăciunea) cutanată.

Aceasta se manifestă prin tegumente uscate, crăpate uneori, care se descuamează, şi poate fi însoţită de senzaţia de discomfort, usturime sau prurit (mâncărime). Nesancţionată la timp, ea se poate complica cu diferite tipuri de afecţiuni (ex: eczema asteatotică). De aceea, pe lângă protecţia tegumentelor cu haine călduroase, adecvate anotimpului, este nevoie de un plan de îngrijire tegumentară adaptată caracteristicilor acestui sezon.

Curăţarea pielii se recomandă a fi făcută cât mai blând, cu produse de curăţare cu conţinut minim sau chiar zero de detergenţi (aşa numitele syndet-uri sau surgras-uri) sau cu soluţii de curăţare cât mai delicate (ex: ape micelare). Se recomandă evitarea băile lungi, fierbinţi, cu adaos de spumant, oricât de tentante ar fi. Este obligatorie utilizarea unei creme hidratante adecvată tipului de ten, dimineaţa sau/şi atunci când ieşim din casă; seara, se recomandă aplicarea unei creme cu efect emolient, cu un conţinut mai mare in grăsimi (cu prudenţă în cazul tenului gras). Ar fi bine să nu uităm de emolierea mâinilor şi a buzelor cu produse adecvate. Este utilă, de asemenea, umidificarea aerului din încăperile în care locuim sau lucrăm.

Iarna aduce un plus de bucurie amatorilor sporturilor albe, cărora trebuie să le reamintesc de necesitatea fotoprotecţiei (să nu uităm că la altitudini mari, cantitatea de radiaţii UV este mai mare, iar zăpada reflectă UV-urile, cantitatea de UV încasată de tegumentele expuse fiind foarte mare), fiind util un produs fotoprotector broad-band (atât antiUVA, cât şi antiUVB), cu un factor SPF 50, aplicat corect: cu 30 minute înainte de expunere, reaplicat la 2-3 ore pe tegumentele neprotejate de îmbrăcăminte.

Cantitatea mai mică de UV-uri, caracteristică sezonului rece, face posibilă realizarea unor proceduri dermato-cosmetice evitate in sezonul cald: peelinguri chimice, terapii laser/IPL, etc. Peelingurile chimice constau în aplicarea unor soluţii speciale la nivelul tegumentului de tratat, care induc o descumare (decojire) de mai mică sau mare intensitate în funcţie de substanţa utilizată. Ele sunt utilizate pentru corectarea urmelor de agresiune solară (lentigo solar, keratoze actinice, piele fotoîmbătrânită şi ridată), tratarea hiperpigmentăriii postinflamatorii sau tip melasmă, corecţia cicatricilor, tratamentul acneei retenţionale, rejuvenare, etc. Terapiile laser/IPL au ca şi ţintă leziunile vasculare (teleangiectazii, cuperoză, angioame, etc), tulburările de pigmentare (melasmă, pigmentări postinflamatorii, efelide, lentigo solar), fiind folosite şi pentru realizarea aşa-numitei epilari definitive, care în realitate este o epilare de lungă durată. Se pot continua pe perioada sezonului rece şi o serie de proceduri realizabile şi in sezonul cald: microdermabraziunea, microneedling-ul, radiofrecvenţa ablativă (eTwo), etc.

Nu uitaţi să faceţi multă mişcare, căci vasodilataţia indusă de aceasta va asigura un aport nutritiv corespunzător la nivel tegumentar. În felul acesta, veţi avea o piele frumoasă, veţi fi mai sănătoşi şi veţi avea un tonus de invidiat.

Dr. Florina Raica

medic specialist dermato-venerologie

Comments are closed.