Articole

Subscribe

Read more

Alternative

Subscribe

Read more

free counters

Dr. Ghervan Ovidiu - DOPPLERUL TRANSCRANIAN

Dopplerul Transcranian (TCD) este o metoda ecografica de vizualizare a vaselor sanguine intracraniene.

Deoarece oasele craniului au o impedanta acustica ridicata, ultrasunetele trec cu dificultate prin acestea si de aceea nu se pot obtine imagini ecografice utilizand sondele ecografice obisnuite. Folosind insa sonde ecografice speciale (in general de 2 MHz, cu emisie pulsata) s-a reusit insonarea vaselor sanguine intracraniene.

Astfel, pot fi insonate principalele vase sanguine intracraniene care formeaza Poligonul lui Willis. De obicei se obtin informatii (fara a se limita doar la acestea) despre: Arterele cerebrale medii (ACM), Arterele cerebrale anterioare (ACA), Arterele cerebrale posterioare (ACP), portiunea intracraniana a Arterelor carotide interne (ACI), Arterele oftalmice (AO), portiunea intracraniana a Arterelor vertebrale (AV), Artera bazilara (AB).

Pentru insonarea acestor artere se folosesc 4 ferestre ecografice, care sunt zone in care grosimea oaselor craniului este mai mica si permite trecerea mai usoara a ultrasunetelor. Acestea sunt: fereastra temporala, fereastra orbitara, fereastra occipitala si fereastra submandibulara.

Identificarea vaselor intracraniene se face in functie de fereastra de sonorizare , orientarea transductorului, directia fluxului sanguin, adancimea de sonorizare si tipul complexului velocimetric.

Parametrii folositi mai frecvent pentru descrierea circulatiei sanguine in vasele intracraniene sunt: Viteza sistolica, Viteza diastolica, Viteza medie, Raportul sistolo-diastolic, Indicele de pulsatilitate, Indicele de rezistenta, aspectul curbelor velocimetrice, semnalul acustic, etc.

Dopplerul Transcranian, punand la dispozitia examinatorului toate aceste informatii ajuta la diagnosticarea unei patologii vasculare intracraniene variate. Prin faptul ca este o metoda de investigatie neinvaziva, reproductibila, cu sensibilitate si specificitate ridicata, mai putin costisitoare si mai accesibila comparativ cu celelalte metode de investigatie medicala care permit aprecierea circulatiei sanguine intracraniene (Angio-CT, Angio-RMN, Angiografia clasica), Dopplerul Transcranian a devenit indispensabil in evaluarea unui pacient cu patologie vasculara cerebrala.

Indicatiile principale ale TCD – ului sunt (dar nu se limiteaza la ):

  • Detectarea stenozelor sau ocluziilor arterelor intracraniene;

  • Aprecierea circulatiei colaterale intracraniene in cazul unor stenoze sau ocluzii ale vaselor de la nivel cervical;

  • Detectarea vasoconstrictiei in cazul pacientilor cu hemoragie subarahnoidiana;

  • Evaluarea malformatiilor arterio-venoase cerebrale;

  • Detectarea suntului cardiac dreapta-stanga (foramen ovale patent);

  • Detectarea microembolilor in circulatia cerebrala;

  • Determinarea vasoreactivitatii cerebrale;

  • Monitorizarea pacientilor in timpul interventiilor chirurgicale;

Pentru a putea interpreta informatiile obtinute cu ajutorul Dopplerului Transcranian, acesta trebuie utilizat numai dupa efectuarea unui Doppler extracranian (Eco-Doppler carotido-vertebral, ECD). Pentru aceasta, aparatele de Doppler Transcranian dispun si de o sonda ecografica speciala numita “sonda creion” cu emisie continua (CW) de 4 MHz, cu ajutorul careia se obtin vitezele de flux si curbele velocimetrice ale vaselor din regiunea cervicala cu destinatie cerebrala, avand o sensibilitate mai mare in aprecierea vitezelor de flux fata de cea obtinuta prin utilizarea aparatelor ecografice care utilizeaza sonde liniare cu emisie pulsata (PW) de 7-10 MHz, acestea din urma permitand in schimb formarea imaginilor ecografice in modul B (ce aduc informatii despre morfologia vaselor de sange si a placilor de aterom de exemplu), cele doua metode completandu-se reciproc si fiind obligatorii pentru stabilirea unui diagnostic ecografic corect.
Dr. Ghervan Ovidiu


Comments are closed.