Articole

Subscribe

Read more

Caisele

Caisele se numara printre cele mai apreciate fructe, ele fiind consumate cu placere atat de catre copii cat si de catre persoanele in varsta.

Caisele proaspete sunt o sursă excelentă de vitamine A, C, E şi K, dar şi de minerale precum fier şi potasiu. Culoarea galben-aurie a caiselor e dată de prezenţa betacarotenului(500 micrograme la 100 grame de caise)

Calorii la 100 de grame: 28.

Foarte hranitor, miezul de caisa este bogat in Vitamina B17, cunoscuta si sub numele de “amigdalina.” Aceasta vitamina este un ajutor foarte important in lupta impotriva principalului inamic al sanatatii omului, cancerul, deoarece distruge celulele cancerigene si ajuta in acest mod la prevenirea acestei boli.

Una dintre proprietatile de baza ale acestor fructe este aceea ca tonifica sistemul nervos, motiv pentru care sunt recomandate in astenie fizica si intelectuala, stari depresive, insomnii, nevroza, stres, oboseala.

Fiind bogate în potasiu, caisele sunt indicate în dieta potasică a celor care nu trebuie să consume săruri de sodiu.
Cura cu caise este utila tuturor copiilor rahitici sau cu intarziere in crestere, adolescentilor, femeilor gravide si batranilor. Ea da rezultate foarte bune in anemiile consecutive unei hemoragii.
Datorită conţinutului în vitamina C, caisele şi piersicile sînt indicate în prevenirea gingivitelor
Caisele conţin cantităţi mari de vitamina A (de fapt, provitamina A, pe care organismul o transforma in vitamina A). O singura caisa ne furnizeaza 2 mg de provitamina A, adica jumatate din necesarul zilnic al unui adult.

Este utilă în tratamentul coşurilor şi al afecţiunilor epidermei, previne apariţia cancerului de piele.

Daca ai un ten gras, acneic sau cu puncte negre, poti apela cu incredere la ajutorul caiselor.

* Spala o caisa bine coapta, taie-o in doua, scoate-i samburele si maseaza-ti cu miezul fructului tenul curatat in prealabil. Poti repeta aceasta operatie in fiecare zi si vei constata in scurt timp ca tenul va deveni mai curat, mai stralucitor si pielea mai elastica.

* Pentru masca: se folosesc tot fructe bine coapte, care se zdrobesc si apoi se amesteca pana se obtine o pasta omogena. Daca ti se pare ca pasta obtinuta este prea inchegata, adauga putina smantana. Intinde masca pe tenul curatat in prealabil si las-o sa actioneze 5-7 minute, apoi spala-te pe fata cu apa calduta.

Atentie:
– Consumul excesiv de caise poate produce depresii sau probleme respiratorii
– Persoanele cu sensibilitate gastrică trebuie să evite consumul de caise nedecojite
– Caisele sunt, în general, sigure pentru gravide şi mamele care alăptează. Oricum, specialiştii recomandă să consumaţi aceste fructe în cantităţi reduse
– Au fost semnalate cazuri rare de alergie la sâmburii de caise. Renunţaţi să mai mâncaţi aceste fructe dacă aveţi mâncărimi sau observaţi reacţii alergice pe piele si adresati-va medicului dvs.