Articole

Subscribe

Read more

Alternative

Subscribe

Read more

free counters

Convietuirea cu hipoacuzia

CONVIETUIREA CU HIPOACUZIA

“Linistea poate fi ca un esec.” Lisa Jewell

“- Mi-e teama ca sotia mea isi va pierde auzul – spune badea Ion medicului.

- Testati auzul sotiei Dvs, inainte sa o aduceti la mine – spune medicul.

In seara aceea, in timp ce sotia pregateste cina, badea Ion se opreste la cativa pasi in spatele ei, si intreaba:

- Draga mea, ce vom avea la cina in seara aceasta?

Nici un raspuns. Badea Ion se apropie putin, intreaba din nou, dar in zadar. Se duce langa sotie, si pune iar intrebarea:

- Ce vom avea la cina?

- Acum spun a treia oara: PUI ! “

Badea Ion din povestioara de mai sus puteti fi chiar Dvs., stimate cititor, sau un membru al familiei Dvs. Persoanele care sufera de o scadere progresiva, lenta a auzului , nu observa, nu recunosc sau nu accepta starea lor.

Primul si cel mai important pas in convietuirea cu hipoacuzia este constientizarea si acceptarea ei. Unii constientizeaza, accepta aceasta problema, dar nu cer ajutor specializat. Acest fenomen poate avea mai multe explicatii: informatii eronate – sau chiar lipsa lor-, teama de a fi “stigmatizat”, rusine, nepasare, prejudecati, si as mai putea continua. Din aceste motive, persoanele in cauza asteapta prea mult : ani, sau poate zeci de ani, pana apeleaza la un specialist – timp in care starea lor se agraveaza.

Lumea civilizata de azi este bazata pe comunicare; de aceea individul care sufera de hipoacuzie , fara ajutor adecvat, va fi dezavantajat fata de cei care nu au aceasta problema. Sa amintim doar cateva dintre consecintele scaderii auzului: influenteaza in sens negativ insusirea limbii vorbite si capacitatea de invatare; apar tulburari psiho-afective: nervozitate, negativism, senzatie de oboseala, stres, depresie, izolare, periclitarea sigurantei individului , etc.

Hipoacuzia nu este un “privilegiu” al varstei inaintate, acesta este un mit! Va prezint doar cateva date convingatoare : la 60 de ani, 3 din 10 persoane ; intre 41-59 ani 1 din 6, intre 24-40 ani 1 persoana se confrunta cu probleme asemanatoare. Numai in SUA sunt inregistrati cca.1,4 milioane (!) de copii hipoacuzici , care nu au implinit inca varsta de 18 ani.

Exista doua tipuri de hipoacuzie: de transmisie si hipoacuzie de perceptie sau neurosenzoriala.

In cazul hipoacuziei de transmisie, problema apare in sistemul de transmitere a sunetului ,de exemplu: acumulare de ceara in urechea externa, otosclerosis – adica sclerozarea oaselor in urechea medie-,otita, perforarea timpanului , etc. In acest caz, propagarea undelor sonore catre urechea interna este ingreunata.

Hipoacuzia neurosenzoriala poate fi cauzata de foarte multi factori: boala ereditara, complicatii in timpul sarcinii sau la nastere, efectele toxice ale unor medicamente sau produse chimice, infectii, zgomot puternic, probleme de circulatia sangelui, varsta inaintata, etc. Frecvent, apar si alte simptome, cum ar fi tinnitusul – “tiuit” in urechi-, care de cele mai multe ori cauzeaza un sentiment de disconfort foarte accentuat.

Scaderea auzului are de obicei caracter bilateral, progresiv. Posibilitate de preventie exista in cazul hipoacuziei instalate in urma poluarii fonice: persoanele care lucreaza in medii zgomotoase, prin utilizarea echipamentelor specifice, isi pot proteja auzul.

Atentie parinti, copii! Consecinte deosebit de grave poate avea muzica la volum mare, ascultata prin casti- in viitorul apropiat, potrivit unor studii efectuate de specialisti, numarul persoanelor cu scadere de auz va creste semnificativ din aceasta cauza! Si nu exista cale de intoarcere….

Ce putem face, daca s-a instalat hipoacuzia? Este indicat sa faceti o vizita la un cabinet de audiologie , unde se testeaza auzul si se constata tipul si gradul de hipoacuzie. In cazul in care scaderea auzului se datoreaza unor probleme de transmisie – dop de ceara, otita, etc.-, vi se va recomanda sa apelati la un medic specialist pentru tratament. Daca din punct de vedere medical nu se poate interveni, audiologul va recomanda un aparat auditiv care trebuie ales in functie de gradul de hipoacuzie.

Ce sunt de fapt aparatele auditive? Sunt dispozitive medicale electronice, care se aseaza in ureche (in conduct) sau dupa ureche. Datorita tehnologiei digitale, aceste aparate minuscule pot imbunatati considerabil auzul, inteligibilitatea vorbirii, calitatea vietii in general. Alegerea tipului de aparat se realizeaza intotdeauna cu ajutorul specialistului audioprotezist, deoarece fiecare caz de hipoacuzie este unic. Proteza trebuie “personalizata” prin reglaj computerizat, astfel se pot atenua sunetele deranjante ,pentru ca vorbirea sa devina audibila .

Cu toate ca proteza auditiva nu “vindeca” scaderea auzului, este destinat sa acorde un ajutor important pentru combaterea dificultatilor aparute in urma pierderii acuitatii auditive. Pentru ca aparatul sa poata indeplini acest rol, conditia esentiala este ca sa fie ales si reglat cu pricepere si profesionalism. Audioprotezistul trebuie sa asigure asistenta permanenta pacientului, deoarece utilizatorul protezei trebuie sa invete din nou sa auda , sa se obisnuiasca cu unele sunete demult uitate. In procesul de reabilitare trebuie sa se implice si membrii familiei, prietenii, colegii, profesorii; prin rabdare si intelegere pot oferi un sprijin considerabil . Renumitul audiolog american Mark Ross, el insusi avand probleme grave de auz, spunea ca atunci cand un membru al familiei are hipoacuzie, toata familia este afectata.

Va propun un scurt test:

  1. In ultima saptamana de cate ori vi s-a atras atentia ca nu sunteti atent la ce vi se spune?
  2. Cat de des observati ca sunteti atent la miscarile buzelor partenerului de discutii?
  3. Membrii familiei va roaga des sa dati volumul televizorului mai incet?
  4. Va deranjeaza sunetul soneriei, sirenei masinilor de salvare sau pompieri?
  5. Intelegeti vorbirea daca vi se vorbeste din camera alaturata?
  6. Daca calatoriti cu masina, aveti probleme de intelegere a vorbirii?
  7. Se intampla sa auziti ca vi se vorbeste dar nu intelegeti?
  8. Se intampla des ca observati tarziu ca cineva vorbeste cu Dvs.?

Raspunsul la aceste cateva intrebari va ajuta sa observati: familia sau prietenii nu vor sa va supere – poate aveti o problema de auz… Daca mai mult de 3 intrebari v-au indemnat sa reflectati la raspuns, inseamna ca ar trebui sa faceti o vizita la un cabinet de audiologie.

Abilitatea de a auzi este vitala ; ne ajuta sa invatam, sa intelegem si sa recunoastem sunetele, sa invatam sa vorbim, sa ne ferim de pericole, sa comunicam, sa ne dezvoltam aptitudinile sociale si sa ne orientam. Pierderea de auz poate sa afecteze scoala, munca si astfel viata, cat si interactiunea si calitatea generala a vietii. De aceea este important sa rezolvati problemele de auz cat mai repede posibil, apeland la ajutor specializat.

Silviu Mocean

Licentiat in audiologie si protezare auditiva

Sonorom Alba Iulia

Telefon: 0740 628 197

 

 

Comments are closed.