Suntem in plin sezon de iarna .Trebuie sa constientizam ca iernile nu vor mai fi ca pana acum 5 ani.
Ele vin cu alternante bruste de temperaturi crescute (de toamna) si temperaturi foarte joase (de îngheț),care nu vor da ragaz organismului sa se adapteze treptat.
In aceste conditii organismul nostru va fi supus unui stres suplimentar de acomodare, la variatiile mari de temperatura, asociat stresului cauzat de atacul furibund al virusilor si microbilor specifici sezonului de iarna.
Corpul uman are capacitatea miraculoasa de a lupta cu succes impotriva microorganismelor patogene, daca este echilibrat . Pentru aceasta trebuie sa-i asiguram un cadru de existenta cat mai natural, cat mai curat, cat mai viu.
Atacul,din pacate se îndreaptă in Romania, asupra unui organism uman tot mai slabit de multiplele forme de stres: termic– variatiile bruste de temperatura ; alimentar– chimizarea, iradierea si tansformarea genetica a hranei; emotional– frica indusa prin saracia generaroare de nesiguranta zilei de maine si informatiile media cu tenta negativista si tensionanta, avalansa de productii cinematografice si jocuri IT cu tematica care vizeaza socul, groaza; electromagnetic– multitudinea de aparate electrocasnice, telefoane mobile, calculatoare, GPS-uri, alarme, antene; poluant– poluare prin defrișări masive, emisii toxico-cancerigene, deversări industriale necontrolate; etc.
Prin urmare trebuie sa gasim mijloace de autoaparare, acolo unde ne sta in putinta, sa ne dobandim echilibrul fizic si emoțional, dar … nu este suficient, daca acceptam ca, spatiul nostru vital sa fie invadat de lipsa de moralitate a unora, care ne cauzează prejudicii majore distrugându-ne mediul, solul, hrana, pe care ni le-am pastrat mult timp naturale si ne induc, subliminal in subconstient, senzatia de nesiguranta.
Putem sa optam sa ne salvam, ca o natie care isi cunoaste si respecta identitatea, sau putem fi o masa amorfa la dispozitia unora pentru experimente agro-alimentare, farmaceutice si/sau pentru cei dornici sa se imbogateasca rapid pe seama sacrificarii noastre.
Pentru acest lucru trebuie sa corectam greseala care s-a instalat dupa „revolutie” si sa restabilim ierarhia valorilor umane si profesionale, care a fost incalcata grosolan, prin promovarea numirilor doar pe criterii politice.
PUTEM SA OPTAM PENTRU O ALIMENTATIE ECOLOGICA SI UN MEDIU CURAT ?
DA !!
Asa cum in Consiliul European sunt europarlamentari belgieni, englezi, francezi si germani ,care cer schimbarea legii, aprobate tot in forul european in 2013,prin care sa fie acordat dreptul ca fiecare tara sa aleaga sau nu utilizarea samantei transformata genetic, in agricultura, si noi, populatia din Romania, trebuie sa cerem „alesilor” care ne cer votul, ca sa ne reprezinte interesele dupa cum declara in campanii, sa ne dea dreptul la o viata sanatoasa si sa aiba verticalitatea de a respinge acest abuz european, pe care s-au grabit printre primii sa-l insuseasca si sa-l continue si in prezent, in timp ce alte tari au asteptat timpul limita de adoptare si acum cer modificarea ei.
Trebuie sa mentinem solul viu si fertil in mod natural si nu sa-l ”omoram” cu excesul de subtante chimice
(intitulate îngrășăminte, antidăunători, hormoni de creștere, etc.).
Gâzele si albinele sunt tot mai puține, ele fiind un barometru care indica ca si arealul lor a fost afectat de poluarea aerului… Deci, noi ce inhalam ?
Trebuie sa atragem atentia pasnic si cu decenta, asa cum s-a intamplat in 11 si in 18 ianuarie, anul acesta la Sebeș prin meeting-ul care a avut loc cu participarea numeroasa a oamenilor, vis-a vis de extinderea Combinatului local care produce formaldehida si rășini cu eliberarea unor mari cantitati de noxe in atmosfera . Masurile de control si legislatia clara trebuie sa normalizeze aceasta stare de fapt.
Avem nevoie de aer curat si nu trebuie sa permitem nimănui sa polueze aerul cu pulberi si gaze cauzatoare de cancer si boli respiratorii grave.
Trebuie sa solicitam reglementari legislative clare de promovare a produselor romanesti de sezon in supermarket-rile, prin care consumatorii romani vor fi protejati si totodata micii producatori romani vor fi apreciati si stimulati .
Trebuie sa organizam piete pentru desfacerea produselor naturale românești ale gospodarilor țărani, fără îngrădirea impusa de normele europene ce vin in avalansa cerandu-le aberante certificate a caror sustinere financiara nu o pot suporta. Autoritatile locale fac acest lucru doar o data pe săptămâna,într-o parcare, câteva ore, dar nu este suficient. In Anglia, Franța,Italia, exista piețe cu produse naturale ale micilor producatori autohtoni, in care poți merge când dorești. Este o opțiune pe care unii o au si le este respectata. Nu vor sa duca un trai artificial !
Trebuie sa reevaluam bunele practici, care s-au dovedit sanatoase, si care permiteau romanilor sa duca o viata mai demna si departe de noianul de boli incurabile.
Asocierea consumului de alimente „moderne”, cu termen de valabilitate tot mai mare, fara gust si fara consistenta nutritionala adecvata, cu consumul crescand de medicamente, ne afecteaza pe fiecare dintre noi.
Alimentele transformate genetic si iradiate gamma, mustind de e-uri, pentru creșterea valabilității, dar cu preturi deloc neglijabile, oferă o clientela tot mai numeroasa industriei farmaceutice .
Deci, alegem sa continuam sau spunem STOP !… si de la capat, dar altfel.
PUTEM SA OPTAM PENTRU O VIATA NEINCHINATA MEDICAMENTELOR ?
DA !!
Industria farmaceutica si diviziile sale de distributie ofera o bogata paleta de medicamente, produse de sinteza chimica, care se limiteaza adesea la estomparea simptomelor asa incat efectul este conditionat de luarea tabletei…
Consumul de pilule risca sa il devanseze pe cel de hrana in Romania, caci in tratamentele bolilor cronice efectele secundare nedorite provoaca alte simptome pe care le tratezi cu alte si alte medicamente oferite cu generozitate de farmacii in cadrul campaniilor de „discount-ri” si astfel te trezesti intr-un iures naucitor care iti imparte viata intre tableta de la ora …capsulele de la ora…siropul de la ora… si comprimatele de la ora…pana cand ?
Toata viata !!
Nenorocirea este ca desi iei din ce in ce mai multe medicamente, nu te simți mai bine, deși pentru asta le iei .
Sau poate …tocmai pentru ca iei atat de multe, te simti tot mai rau .
Asistam cu toții la împânzirea tarii cu clădiri, unele impresionant de mari, in Centrele Universitare, destinate pacientilor de cancer. Ni se arata inaugurarea cu fast a acestor centre de către media, se evidențiază efortul facut de autorități, se fac poze de grup ale edililor, cadrelor medicale si reprezentantilor reliogiosi care au sfintit lacasele si ni se repeta ,ca nu sunt bani, in continuare pentru protejarea sanatatii in Romania din cauza numarului prea mare de bolnavi…
Numarul bolnavilor de cancer a crescut exploziv. Cancerul digestiv ( de colon,pancreas,ficat, intestin subțire,de stomac) a devenit foarte frecvent in Romania.
Care sa fie explicatia ? Eu,ca medic, nu ma pot gandi decat la alimentatia si medicatia ingurgitate .
Dar de ce trebuie sa ajungem aici ?
Deci, alegem sa continuam sau spunem STOP !… si de la capat, dar altfel.
PUTEM SA OPTAM PENTRU UN ECHILIBRU EMOTIONAL AL COPIILOR NOSTRI ?
DA !!
Trebuie sa instituim in grădinițe,scoli si licee evaluari psihologice, cursuri cu tematica psihologica ca, decesul unui membru de familie, divorțul părinților,plecarea la munca a unuia dintre părinți,etc. ,sa nu constituie un cutremur pentru copii, care sa le cauzeze tentative se abandon școlar, fuga de acasă, consumul de stupefiante, suicid.
Trebuie sa recunoastem importanta si sa situam acolo unde ii este locul psihoterapia si psihoterapeuții, de care avem nevoie in scoli si spitale, mai ales .
De asemenea trebuie avute in vedere cursuri cu tematica practica privind actiunile pe care sa le întreprindă daca se rătăcesc, daca asista la un accident, ce trebuie sa faca in caz de cutremur si incendiu, informații privind alegerea imbracamintei adecvate vârstei, informatii privind igiena sexuala, relaționarea interumana si conduita respectoasa .
Tinerii trebuie sa-si petreaca mai mult timp in aer liber,sa-si consume energia,sa-si aerisească corpul, sa facă mișcare chiar si prin simpla plimbare in compania colegilor .
Cred ca programa scolara i-ar ajuta prevazand o zi pe saptamana desfasurarea unor ore (de biologie,sau de fizica,sau de istorie,etc.) in aer liber,intr-un cadru natural. Nu in curtea scolii, desigur.
Cred ca a interactiona cu copii pe teme practice, care sa-i ajute in viata, cu prilejul unor mici excursii, drumeții pe jos, cu bicicleta, cu autocarul, ar fi un mijloc de a-i face sa fie mai interesati de scoala iar atasamentul elev – profesor ar fi unul demn de respect.
Trebuie sa pregatim tineri echilibrati,pregatiti sa faca fata vietii,care sunt capabili sa-si aleaga un drum in viata in deplina cunostinta de cauza si potrivit cu capacitatile si dotarea lor.
Deci, alegem sa continuam sau spunem STOP !… si de la capat, dar altfel.
Am enumerat cateva domenii in care ne-am lasat traiul invadat si degradat de diversi „daunatori” si am emis cateva pareri personale privind imbunatatirea disfunctionalitatilor sociale care ne complica viata si ne amplifica lupta de protejare a sanatatii fiecaruia dintre noi .
Daca promovam moralitatea, ne câștigam demnitatea si putem fi un popor sanatos.
O minte sanatoasa intr-un trup sanatos inseamna echilibru energetic in armonie cu natura …Acest lucru nu trebuie uitat niciodata.
In speranta infaptuirii „Pas cu pas” a „Romaniei lucrului bine facut ” voi incheia cu cateva sfaturi medicale naturale, de sezon, la îndemâna oricui :
consumați crudități specifice de sezon si acelea sa fie,pe cat se poate, romanesti ,chiar de sera (cele aduse de la distanta trebuie prelucrate chimico-fizic împotriva deteriorării );
consumați apa plata, minim 1,6-2 litri/zi -pentru hidratare;
consumați ceaiuri calde de tei,salvie, cimbrișor -împotriva răcelii;
consumati propolis,miere albine,citrice,catina -aliatii nostrii pentru marirea imunitatii;
caliti organismul prin dusuri scotiene (alternanta de apa calda cu rece)
faceti bai calde cu sare dizovata (grunjoasa sau de mare)- in caz de raceli
consumați usturoi si ceapa – prin care tineti departe virușii si microbii;
consumați condimentate contra frigului (ardei iuți,hrean,piper);
peste 18 ani,consumați cu moderație țuica, vin roșu când simtiti frig, pentru activarea circulației si încălzirea corpului ;
îmbrăcămintea de iarna trebuie sa fie adecvat de groasa, adaptata la temperatura respectiva de iarna ; este de preferat sa folosim o îmbrăcăminte lejera, alcătuita din mai multe piese, decat una stramta si foarte groasa, in care abia ne mișcăm;
un somn odihnitor implica obligatoriu aerisirea camerei indiferent de cat este de frig si umidificarea aerului pe parcursul noptii ;
nu renuntati la plimbarile zilnice pe jos .
(Articol publicat in Ziarul Unirea: http://www.ziarulunirea.ro/sanatate-si-demnitate-interviu-cu-dr-eugenia-vitan-308322.html
CABINET MEDICAL DR. VITAN EUGENIA
ALBA-IULIA
Str. Closca, Nr.8, bl.3B
Tel. 0751415104; 0258 701 077
Mai multe despre cabinet Dr Vitan – click aici